1933

Onze Ooster-Schelde heeft een rijke historie, wat haar een sfeervolle en prachtige locatie maakt voor uw (bedrijfs) feesten en partijen.
Mvb Ooster-Schelde is gebouwd in 1933, met het doel om voor de Provinciale Stoomboot Diensten in Zeeland als veerboot ingezet te worden.
In de periode 1933 tot 1940 heeft ze daadwerkelijk dienst gedaan op de Zeeuwse wateren, met name tussen Terneuzen en Hoedekenskerke.

Oorlogsjaren
Toen de Tweede Wereldoorlog losbrak, werd het schip ingezet als mijnenveger en als troepentransport voor Franse militairen.
Dit niet zonder gevolgen. Tijdens een vaartocht op 11 mei 1940 werd ze hevig onder vuur genomen tijdens een tocht naar Vlissingen.
De kapiteit sprak destijds van een "muur van vuur" van wel een kilometer lang.
Hier bleef het niet bij. Op 17 mei 1940 werd ze daadwerkelijk aan het zinken gebracht, in de haven van Breskens, om te voorkomen dat ze in Duitse handen zou vallen. 

Na de oorlog is ze wederom ingezet als veerboot, op de Zeeuwse wateren en ook op de Waddenzee.

Sinds de jaren 70 heeft ze verschillende eigenaren en namen gehad, zoals 'Jutter en Willem Jan'. Uiteindelijk is ze onder die laatste naam in de jaren negentig verbouwd tot horecaschip. Wij, de Horeca Mannen, hebben haar in de zomer van 2015 gekocht. Na ruim een jaar van restaureren kunnen we met trots zeggen dat het schip weer in oude glorie is hersteld. Het leek ons gepast om ons schip haar doopnaam terug te geven: Ooster-Schelde.

Authentieke elementen
Er zijn nog veel authentieke elementen bewaard gebleven, zoals de originele Schelde Sulzer-hoofdmotor in de machinekamer, marmeren schakelborden, originele bemanningsruimten en diverse koperen elementen in de stuurhut.
Kom aan boord en ervaar de authenticiteit en warmte van het schip en de gastvrijheid van haar bemanning.

Meer weten over de geschiedenis? Op de Zeeuwse website www.psdnet.nl staat veel informatie over de Ooster-Schelde.

Gastvrije groet,

Arno en Henk